Competitie t/m 12 jaar

De verdeling van competities worden over het algemeen gedaan op basis van leeftijd. Een kind van 6 jaar zal starten met het spelen van competitie in de kleur rood. Een kind van 9 bijvoorbeeld in de kleur oranje. Deze kleuren gaan ieder gepaard met hun eigen regels en competitievormen. Hieronder een globale uiteenzetting van deze competitievormen.

ps. deelname aan de competitie rood/oranje en groen zijn gratis.

Competitie Rood
Dit is de eerste mogelijkheid tot het spelen van competitie, voor blauw bestaat er namelijk geen competitievorm. Deze competitie wordt altijd op zondagochtend gespeeld, over het algemeen tussen 09.00 en 10.00. Sommige clubs gaan iets langer door, tot bijvoorbeeld 10.30. In het voorjaar spelen de kinderen ongeveer 7 of 8 wedstrijddagen, zowel bij de eigen club, als bij andere clubs in de regio. In het najaar zijn dit 5 wedstrijddagen. De kinderen worden ingedeeld in Rood 1 of Rood 2, hierbij is het niveau van belang. Kinderen die al echt een rally kunnen spelen komen in actie bij Rood 1, de beginnende kinderen bij Rood 2.

Bij Rood wordt er gespeeld op mini-baantjes, van dubbelspellijn naar dubbelspellijn met een ander, iets lager net.

De kinderen beginnen over het algemeen met een warming-up, geleid door een trainer of ouder waarna ze worden opgedeeld in 2 teams. Vervolgens worden de kinderen naar een veld gestuurd, waar zij een wedstrijd spelen tot de 7 punten. Hierbij mogen zij om de beurt serveren, waarbij ze 2 kansen krijgen. Een bovenhandse service is bij de eerste service gewenst, maar niet verplicht. Officieel moeten de kinderen bij de service achter de achterste (dubbelspellijn) beginnen en de bal in het veld spelen voor de enkelspellijn. De bal mag dus niet in de tramrails komen. Deze regel wordt bij rood 2 nog wel eens weggelaten om het iets gemakkelijker te maken. Bij Rood 2 zullen de wedstrijden over het algemeen nog begeleid worden door scheidsrechters, aangezien anders de kinderen met de grootste mond de wedstrijden winnen. Bij Rood 1 wordt er al wat meer zelfstandigheid verwacht.
Na een gewonnen wedstrijd komen de kinderen terug bij de trainer/ouder en krijgt de winnaar een bal/wasknijper/etc om aan te geven dat zijn team een punt heeft gewonnen. Aan het einde telt de trainer/ouder welk team de meeste punten heeft. Over het algemeen krijgen de kinderen daarna of tussendoor iets van fruit en ranja.

Competitie Oranje

In de volgende fase van competitie spelen, spelen de kinderen in de oranje fase. Ook hierbij geldt dat oranje 1 de sterkere competitievorm is en oranje 2 de zwakkere. De oranje fase duurt van 09.00 tot 11.00 waarbij af en toe wat uitloop is. In deze tijd spelen de kinderen telkens wedstrijden van 20 minuten.
In het voorjaar spelen de kinderen ongeveer 7 of 8 wedstrijddagen, zowel bij de eigen club, als bij andere clubs in de regio. In het najaar zijn dit 5 wedstrijddagen.
Er wordt verwacht dat je een kwartier van te voren aanwezig bent om je aan te melden, mocht je wat later zijn moet je dit wel doorgeven aan iemand die al aanwezig is zodat ze je in kunnen vullen op de computer.
De computer maakt vervolgens namelijk automatisch een speelschema voor de aanwezige kinderen. Als je te laat bent, kan de club zeggen dat je niet meer mee kan doen als het een beetje tegenzit!
Er worden vervolgens door de computer verschillende enkel- en dubbelpartijen op een formulier uitgeprint waar de kinderen dan 2 uur lang mee aan de slag gaan.

De wedstrijden in oranje worden gespeeld op een 3/4e baan. Elke club heeft weer een andere manier om de driekwart lijnen te leggen. Sommigen gebruiken ducttape, anderen oprolbare lijnen, ook heb ik een keer een touw gespannen zien worden.

Competitie Groen

Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur. Kinderen spelen in de Groene competitie enkel- en dubbelpartijen.  Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar en mét en tegen elkaar. Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging. Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld. In tegenstelling tot 11 t/m 14 en 13 t/m 17 jaar hoeven de spelers bij de Groene competitie niet op afnemende speelsterktevolgorde te worden opgesteld. Alle wedstrijduitslagen worden weergeven op MijnKNLTB. Het team dat aan het einde van de competitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.